6 september 2017    Van de week een nieuwe bestelling van ons boek met de mededeling: ' Steunpilaar omdat ik, samen met mijn man, koster ben in een grote stadskerk in Groningen. Wij zijn heel blij met jullie onderzoek en boek!! Thnx 

1 september 2017 - Vandaag werden we - Edith Gerritsma en Andrea Hijmans - live geïnterviewd door Nanda Kok van Groot Nieuws Radio over ons boek. het kerkelijk jaar begint weer, een goed moment om over de koster en zijn vak te praten. zie: https://www.grootnieuwsradio.nl/k/n663/news/view/103648/86103/de-kosters-in-de-kerk-een-dienstbaar-volkje.html

 

 

28 juni 2017      Andrea en Edith waren maandag 26 juni een uur lang te gast bij Amsterdam FM voor een live interview vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), vlak naast het CS. Presentator Bert van Galen had ons uitgenodigd voor zijn wekelijkse programma Literat-uur van 15.00 tot 16.00 uur.
Na afloop vroeg vaste columnist van het programma, Rob Zwetsloot, of hij een filmpje mocht maken voor zijn rubriek bij Salto TV in Amsterdam.
Hij herinnerde zich een liedje over de vrolijke koster en toen hij hoorde dat er echt een vrolijke koster bestaat, was hij verkocht en maakte een kort filmpje.  Zie hier het resultaat:
Hij is te huren voor feesten en partijen en staat nu met foto en al in een boek met andere kosters.
 

8 juni 2017   We ontvingen een leuke opmerking bij een bestelling van ons boek: 'Mooi vaderdagcadeau! Mijn vader was bijna 50 jaar koster van een RK Kerk. Ik denk dat hij in dit boek veel herkenning zal vinden. Hartelijk dank hiervoor.'

 

7 juni 2016   Recensie geschreven door journalist Teun-Jan Tabak tbv kerkenbladen:

13 mei 2017 -  Ik zal me eerst even voorstellen, ik ben Joke , koster-beheerder vanaf 1 juni 2004 in het Groen Hart. Afgelopen vrijdag, 5 mei, was ik in Dalfsen voor het bijwonen van een vergadering van het CNV Bondsbestuur. Op de tafel lagen een paar exemplaren van jullie boek. Ik had al een keer iets over een boek gelezen maar was dat alweer vergeten totdat ik ze zag liggen. Dus na afloop een boek gekocht en eenmaal thuis het bijna in een keer uitgelezen.

Wat een prachtig boek!!!!!! Echt een afspiegeling van het vele, veelzijdige werk van de koster-(beheerder).

Even op internet gekeken of er nog wat informatie te halen valt. Kranten artikelen en een radio opname. Even geluisterd. Ik hoorde daar dat er geen boeken zijn te vinden over kosters. Behalve dan het boek "van de boze koster" door W.G. van de Hulst. Nu ben ik in mijn boekenkast gaan spitten en jawel er is wel degelijk een boek over kosters genaamd "SLEUTELDRAGERS" Kosters aan het woord. Auteur  J. Mastenbroek uitgegeven door Den Hertog te Houten. Maar dat doet natuurlijk niets af aan jullie boek. Ik ben zelf koster-beheerder in het Groene Hart. In 1998 is de kerk van binnen grotendeels verwoest door brand (aangestoken) maar daarna weer opgebouwd met een prachtig zalen complex. Vanaf vorig jaar zijn wij ook een wijkcentrum, tweede prijs gewonnen met een prijsvraag van het VKB, met als thema 'proactief kerkbeheer'. 

In jullie boek kan ik mijzelf wel plaatsen naast Sven, Sven heb ik ontmoet bij de communicatietraining. Ook bij ons worden de vele zalen veel verhuurt. Elke avond is er bij ons verhuur en vaak zijn de meeste en met regelmaat alle zalen bezet, 7 stuks. Overdag worden er trainingen gegeven en zijn er andere bijeenkomsten waarbij dan ook weer lunches worden genuttigd. Dus je moet van alle markten thuis zijn. Overdag zijn niet alle zalen bezet daarom ontstond het idee om er een wijkcentrum van te maken. Omdat kerken vaak centraal staan in dorp of stad en dus ook in een woonwijk is het prachtig om de deuren open te stellen voor buurtbewoners. Vaak zijn dit ouderen en alleenstaanden. Het is mooi om te zien dat er gesprekspartners worden gevonden en er zelfs vriendschappen ontstaan binnen de muren van een kerkgebouw.

Kosters verdwijnen???? Ik denk het niet, de werkzaamheden veranderen. De kosterstaken op zondag worden ook bij ons door vrijwilligers gedaan, ook ik ben daar één van. Een koster aannemen voor alleen de werkzaamheden op zondag en de rouw- en trouwdiensten is niet meer betaalbaar. Gelukkig ben ik een koster-beheerder die haar eigen salaris en meer, door de weeks kan verdienen met de verhuur. Daarom voel ik mij, zoals jullie in het boek beschrijven, meer facilitair manager dan koster.

Misschien moeten we de functie van "koster" gaan veranderen in facilitair manager binnen de kerk, maar ja het woord koster ligt toch wel wat makkelijker in de mond. Kortom het werk blijft maar de koster?????

Waarom dit mailtje?? omdat ik blij ben met dit boek. Een koster staat vaak alleen, heeft vaak geen collega's op het zelfde vlak.

De dienstbaarheid kan ze ook lelijk in weg zitten, inderdaad. Ze werken meer dan waar ze voor worden betaald, inderdaad. Er wordt teveel over hen gepraat i.p.v. met hen, inderdaad. Voetveeg en duizenddingendoekje, inderdaad. Onduidelijkheden en onzekerheden, inderdaad. Alles is zo herkenbaar!!!!! Dank voor dit prachtige boek.

Ik wens jullie heel veel succes met jullie verdere werkzaamheden.

30 april 2017   Ons boek 'Een dienstbaar volkje. Kosters in het Nederland van nu' wordt goed ontvangen door de media.

Zo hebben er artikelen gestaan in het Algemeen dagblad, het Reformatorisch Dagblad, de Barneveldse krant, Max Magazine, het Nederlands Dagblad, De Koster, diverse huis-aan-huisbladen, etc.

Ook waren wij - journalist Andrea Hijmans, fotograaf Edith Gerritsma en koster Huub van Bemmelen - een uur lang te gast in de studio in Hilversum voor een live interview met Manuele Kemp op Radio 5 tijdens het programma 'Wekker Wakker'. 

Enkele linkjes voor de geïnteresseerde:

Reformatorisch Dagblad: http://www.rd.nl/boeken/de-koster-blijft-bezig-ook-als-geen-mens-het-ziet-1.1390633 

Radio 5: http://www.nporadio5.nl/wekkerwakker/nieuws/6226/kosters-in-het-nederland-van-nu

Nederlands Dagblad: https://www.nd.nl/nieuws/cultuur/het-werk-van-de-koster.2651990.lynkx

Teun-Jan Tabak, recensent rubriek Ter inspiratie- Boeken: 'Het boek is een prachtige hommage in woord en beeld aan het dienstbare en niet altijd dankbare beroep van koster'. 

 

        

20 maart 2017    Zondag de 19e maart was de boekpresentatie. Van tevoren een beetje een Sinterklaasgevoel. Zenuwen, maar ook verwachtingsvol. De locatie was in elk geval geweldig. De Nieuwe Stad, een verzamelgebouw voor kerken in Zuidoost. Een kleurrijke omgeving (zeker ook vanwege de prachtige jurken van vele kerkgangsters) waar het op zondag bruist van de activiteit. De thuisbasis van één van onze hoofdpersonen – koster Sven.

We kijken tevreden terug op een geslaagde presentatie van ons kostersboek. En zijn trots dat Maurice Limmen, de voorzitter van de CNV Vakcentrale, het boek in ontvangst wilde nemen. En natuurlijk dat onze hoofdpersonen (en hun familieleden), onze eigen dierbaren, vrienden en bekenden en een aantal kosters (Dirk de Vogel, voorzitter van de CNV Kostersbond!) , erbij waren. Een mooie doop!

    

  

 

8 maart 2017

 

   

                                                      

   

27 februari 2017 We krijgen veel reacties: een paar voorbeelden:

Wat goed! Gelukkig zijn er nog veel verschillende parallelle werelden. Ik moest onwillekeurig denken aan mijn carrière als misdienaartje! Als ik er aan terug denk moet ik eigenlijk hard lachen om het theater. Aan de andere kant val ik ook voor mensen die zich onbaatzuchtig overgeven aan ‘een goede zaak’. Ik heb met tranen in een klooster gezeten ergens in de Himalaya. En dan die kosters hier in Nederland …! Ja, ik denk dat ik jouw boek maar eens ga bestellen!

Wat een mooi project. Een vriend van mij, voormalig docent hogeschool, heeft een tijdje pro deo als koster gewerkt in een kleine kerk bij hem om de hoek. Toen ik je bericht zag dacht ik meteen: mooi om hem het boek cadeau te doen. Ik ga het dus bestellen.

Wat een mooi project!! Ik heb genoten van de sneak preview. Ik ben opgegroeid in een warme kerkelijk nest, en heb jaren lesgegeven in kerkelijke centra. Zodoende roepen de foto's warme herinneringen op.  

 

5 februari. De eerste aankondigingen zijn de deur uit – een buikpijnmomentje - , en we krijgen enthousiaste reacties. Sonja had bijvoorbeeld ‘lang geleden familie wonen in Watergang, in het oude kostershuis. Prachtig oud huis, ze mochten er gratis wonen als ze bereid waren af en toe de kerkklok te luiden’.

Ankie vertelt over haar periode bij de vakbeweging, toen ze een aantal jaren onderhandelde voor de kostersbond. ‘Het ging hen toen wel goed, alleen moest er wel bezuinigd worden en wilden de kerkvoogdijen dat er veel vrijwillig gebeurde. Ik heb toen stad en land afgereisd. Een bezoek staat mij nog heldere voor de geest. Aan een koster in Friesland. Toen ik het dorp binnenreed kon ik het snel vinden, op de muur naast de voordeur hing een groot bord, Koster der Nederlandse Hervormde Kerk. Hij was boer, maar deed ook begrafenissen, etc. En hij praatte, liever gezegd, schreeuwde buitengewoon hard. Alsof hij over de velden riep. We zaten in een klein kamertje, met een tafel tussen ons in en ook daar donderde het om je oren.  Ik moest hem jammer genoeg berichten dat we niets voor hem konden doen. Hij viel door zijn leeftijd net buiten een aantal regelingen. En hij zei toen, en dat vergeet ik nooit, "Och mevrouwtje, ik had zo graag achter de zegekar gelopen". Zo jammer dat we niets konden doen, het was zo'n aardige man. Het kan me nog spijten’.

23 januari 2017.  Naast Amsterdam, Leiden, Abcoude en de Hoef bezochten we meer plaatsen: Nijmegen, Broek op Langedijk, Ugchelen, Dalfsen, Utrecht, Haarlem...
Soms voor een vakbondsvergadering, soms ook voor een communicatietraining of een beurs voor kerken.

22 januari 2017.    Hun achtergronden zijn zeer divers. Michel, Esther en Sven komen uit de grote stad (Leiden en Amsterdam), Tineke en Huub van het platteland (Abcoude en De Hoef). Die laatste werkt als vrijwilliger, de anderen zijn in loondienst. Hun kerken zijn van verschillende denominatie. Zo werkt Tineke in een protestante kerk, Huub is katholiek, Esther en Michel behoren tot een baptistengemeente en Sven kostert in een Lutherse kerk en in een verzamelgebouw waar vele kerkgenootschappen gebruik van maken.

18 januari 2017.   In 2014 als idee geboren, ten doop gehouden in maart 2017.
Het boek ‘Een dienstbaar volkje. Kosters in het Nederland van nu’ van fotograaf Edith
Gerritsma en journalist Andrea Hijmans zal rond half maart verschijnen bij uitgeverij
KOMMA/d’jonge Hond (€ 29,95)
Tot die tijd is het boek met 5 euro korting te koop: zie het bestelformulier.