Wij zijn GEHIJM: GERRITSMA en HIJMANS

Edith Gerritsma is documentair en autonoom fotograaf

Ik vind het heerlijk om te werken aan lange projecten. Mensen zo onzichtbaar mogelijk in hun bezigheden volgen. De ene keer in een hospitium, de andere keer op een begraafplaats of bij een bloemenkweker. Afgelopen anderhalf jaar heb ik me verdiept in het werk van de koster. Aanleiding was een klein krantenberichtje waar mijn oog op viel over de aanstelling van een nieuw kosterspaar in mijn woonplaats. Meteen kwamen herinneringen boven uit mijn jeugd. Zittend in de kerk zag ik de koster rondscharrelen met kaarsen, wierook en collectezakken. Na enig research ontdekten Andrea en ik dat er weinig is verschenen over het beroep van koster en al nauwelijks beeldmateriaal. Reden genoeg om ons hierop te storten. Het was een mooi project en ik ben blij met dit boek.
Mijn beelden moeten voor zich spreken, maar ook prikkelen, tot reflectie leiden. Thema’s die me bezighouden zijn leven en dood, de vergankelijkheid van het bestaan. En natuurlijk de schoonheid die ik overal zie - in de natuur, de mens, en zelfs in de ‘lelijkste’ dingen. Je zou mijn werk genadeloos poëtisch kunnen noemen. 
 
Voor meer info en werk: zie www.edithgerritsma.nl

 

Andrea Hijmans is journalist. Zij vertelt graag een goed verhaal

Schrijven is in mijn ogen één van de leukste dingen die er zijn. Of het nu gaat om een serie, reportage, artikel, bericht of webtekst: ik beleef veel plezier aan het vertalen van informatie van allerlei aard in duidelijke, heldere en natuurlijk prettig leesbare teksten.
Het liefst beschrijf ik de werkelijkheid achter de waan van de dag. Een boek maken over kosters was dan ook een kolfje naar mijn hand. Kosters? Nee, die kende ik niet in mijn eigen omgeving. Reden te meer om me in dit voor mij onbekende beroep te verdiepen. Wie zijn kosters? Wat doen ze? En hoe verandert hun vak? Het mooie van het verkeren in die voor mij nieuwe wereld was dat het verhaal daarover zich als het ware langzaam maar zeker als vanzelf ontvouwde. Een verhaal over verandering en teloorgang maar ook over gedrevenheid en dienstbaarheid. Dat verhaal vertellen was echt een kick. En het resultaat mag er in mijn ogen zijn: een heel mooi boek.